Uprzedzam Was, że ciasto nie jest mocno słodkie, wsypałam do masy niewiele ksylitolu. Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej łyżek ksylitolu/cukru.
Dobrze też wymieszać mąkę kukurydzianą z pszenną lub owsianą (proporcje pół na pół), żeby pozbyć się specyficznego posmaku, który nie wszystkim może odpowiadać.
Biorę kawałek do kawy i zmykam, a Wy pochwalcie się swoimi ciastami z borówkami!
Składniki:
- 200g serka wiejskiego (u mnie z domkiem)
- 4 jajka
- 160 g mąki (proponuję wymieszać kukurydzianą i orkiszową lub pszenną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek ksylitolu/cukru (lub więcej, jeśli ciasto ma być słodsze)
- 150 g borówek/malin/jabłek/brzoskwiń
Przygotowanie:
Całe jajka wbij do miski i ubijaj mikserem (lub rózgą),
aż zrobią się puszyste i podwoją objętość. Dodaj słodzik/cukier i serek
wiejski, miksuj. Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj
tylko do połączenia składników. Ciasto może mieć grudki, bo serek jest
ziarnisty.
Keksówkę lub małą blaszkę (20x20) wyłóż papierem do
pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu poukładaj borówki/owoce. Piecz
w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy
ciasto się do niego nie przykleja.
Podawaj po wystudzeniu.
Prześlij komentarz